25 jan, 2023

Skab jeres egne juletraditioner

Del på:

Julen er hjerternes fest

… men det er i særdeleshed også traditionernes. Der er mange regler om, hvad der skal være på middagsbordet, hvilke sange, der skal synges, og hvor mange mandler, der skal i risalamanden. Blandt de mange regler er der heldigvis også masser af plads til at fortolke de mange juletraditioner, give dem nyt lift, pifte dem lidt op eller lave sine helt egne. Her kan man også gå på opdagelse i andre landes juletraditioner, hvad angår bagning, juletræer og kirkegang. I dette indlæg vil du få inspiration til at lave nye juletraditioner med din familie.

De danske juletraditioner

Det siges, at julen varer lige til påske, og den starter da også et godt stykke tid før december. Faktisk er mange af julens traditioner at finde et godt stykke tid før juleaften som fx adventskalender, pakkekalender, kalenderlys og andre dekorationer. Når vi nærmer os juleaften begynder de store forberedelser:

  • Indkøb af julegaver: Det hårde benarbejde op til jul inkluderer altid indkøb af julegaver, selvom det ikke nødvendigvis er den mest festlige del af forberedelserne. Det er dog med årene blevet nemmere at bestille de fleste ting hjemme fra computeren og på den måde mindske den stress og jag, der normalt knyttes til juleindkøb.
  • Julebagning: I Danmark har vi et væld af skønne småkager og konfektstykker, der oftest kun serveres i julemånederne. Du har garanteret en gammel familieopskrift, som du bruger til at trylle alt fra brunkager og klejner frem til kaffebordet i julemåneden.
  • Julekalender i TV: Hvert år udkommer der mindst en ny julekalender, der kan nydes af både børn og voksne, og flere af os finder også vores gamle favoritter frem såsom Pyrus, The Julekalender, Nissebanden.
  • Pyntning af juletræ: Dette gør de fleste lillejuleaften. Her gøres juletræet klar til den lige så traditionsrige sang og dans om juletræet, der går forud for at åbne gaver juleaften.

Inspiration til nye juletraditioner

Et ønske om nye juletraditioner behøver ikke være på bekostning af alle de ældre. Men det kan være, at I har lyst til at skabe nogen af jeres egne, der i bedste fald også vil gå i arv til jeres kommende generationer. Find inspiration her:

  • En mere bæredygtig jul: Julen er en forbrugerfest, hvor folk køber en masse nyt og tilbereder en stor flæske- og andesteg til julemiddagen. Flere er dog begyndt at tænke mere bæredygtigt i julen og vælge vegetarisk eller vegansk julemiddag samt at købe brugt. Det behøver ikke være nogen radikal omvending, men noget du langsomt kan implementere i dine julevaner.
  • Se til udlandet: Juletraditioner har mange forskellige udtryk afhængigt af geografisk placering. På Island brænder man fx juletræet af d. 5. januar, hvor man synger og leger og klæder sig ud som alfepiger og drenge.
  • Giv bidrag og lær dine børn om næstekærlighed: En juleaktivitet som familie er noget, som mange ønsker at gøre til en tradition. Det kan være en gåtur i skoven lillejuleaftensdag eller en tur på skøjter. Men I kan som familie også vælge at gøre en god gerning ved at give julehjælp gennem fx Røde Kors. Her hjælper I andre familier med at få råd til en god jul.

Mulighederne er mange, og det er i sidste ende helt op til at vurdere, hvad julen skal indebære.

Relaterede indlæg

Ingen resultater fundet

Siden du anmodede om kunne ikke findes. Prøv at præciser din søgning, eller brug navigationen ovenfor til at lokalisere indlægget.